Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση-Δελτίο τύπου Για τα προεδρικά διατάγματα και το σχέδιο «Αθηνά»


Το Υπουργείο Παιδείας θέλει να προχωρήσει στην πραξικοπηματική εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και γι’ αυτό κατέθεσε 36 προεδρικά διατάγματα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ το βράδυ της 23ης Απριλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτά έχουν να κάνουν με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και τις ιδρύσεις σχολών, με 23 να αφορούν ΑΕΙ και 13 ΤΕΙ. Με την «πρωτιά» της
ΔΑΠ στις εκλογές και τις συγχαρητήριες δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς αυτήν ότι «οι φοιτητές αποδέχονται τις μεταρρυθμίσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», δόθηκε το πράσινο φως για την επίσπευση της κατάθεσής τους. Ταυτόχρονα, δεν είναι τυχαία η περίοδος που γίνεται η κίνηση αυτή, καθώς έρχεται λίγο πριν από τις διακοπές του Πάσχα και βρίσκει τις σχολές εκ των πραγμάτων κλειστές.
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής: Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (δεν λειτουργεί) καταργείται, όπως επίσης καταργείται και η Σχολή Επιστημών και Τεχνολογιών και τα Τμήματα της εντάσσονται: 1) το Τμήμα Βιολόγων Εφαρμογών και Τεχνολογιών στην υπό ίδρυση νέα Σχολή Επιστημών Υγείας μαζί με την Ιατρική και 2) το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Παράλληλα, ιδρύονται και οι ακόλουθες Σχολές: 1) Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, και 2) Καλών Τεχνών, στην οποία εντάσσεται το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης.
Όσο και να θέλουν να παρουσιάσουν πως το σχέδιο «Αθηνά» αφορά μόνο τις σχολές στις οποίες γίνονται οι πρώτες αλλαγές, στην πραγματικότητα αφορούν την ίδια τη διάρθρωση των σχολών, των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτές θα δίνουν. Το σχέδιο «Αθηνά» συνδέεται με τους προηγούμενους νόμους πλαίσιο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, όπου μαζί με την προσπάθεια για τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης, το Υπουργείο στοχεύει στην εφαρμογή της εκπαιδευτικής αναδιάρθωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνολικά. Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της κρίσης, υπάρχει πίεση και από πλευράς κυβέρνησης-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. για τη διαμόρφωση του πανεπιστημίου της αγοράς.
Ενώ αρχικά είχει δωθεί ένα αυστηρό χρονικό περιθώριο για τη «διαβούλευσή» και ψήφισή του μέχρι τις αρχές του Μάρτη, η διαδικασία αυτή έχει παγώσει χάρη στις δυναμικές κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Σε συνέχεια διάφορων νομοθετικών ρυθμίσεων που δεν έχουν ψηφιστεί εντός Βουλής, η κυβέρνηση προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Μέσα σε μία νύχτα καταργούν και ιδρύουν σχολές, αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες φοιτητές. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να προλάβουν την προθεσμία για την κατάθεση των μηχανογραφικών, ενώ υπάρχει σημαντική μείωση των εισακτέων.
Απέναντι σε όλα αυτά, το φοιτητικό κίνημα έχει ήδη καταφέρει να μπλοκάρει μεγάλο κομμάτι των αλλαγών που φέρνει το σχέδιο «Αθηνά», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Φιλοσοφική Αθήνας και το ΤΕΙ Πάτρας. Ακόμα κι αν η κατάθεση των προεδρικών διαταγμάτων έρχεται σε μία αντικειμενικά δύσκολη περίοδο, χρειάζεται το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε ξανά σε διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων εντός των σχολών. Οι φοιτητές πρέπει να έχουν ξεκάθαρη θέση ενάντια στη διάλυση των πτυχίων τους και της εργασιακής τους προοπτικής. Δεν θα δεχτούμε κανέναν να μας πει πώς θα σπουδάσουμε και πώς θα ζήσουμε! Θα συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών και αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων!



Σχήματα ΕΑΑΚ Ιωαννίνων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ